Pizza met Ham en Champignons

Ham en champignons zijn 2 ingrediënten die goed bij elkaar passen. Heerlijk voor op een zelfgemaakte pizza!
Pizza met Ham en Champignons
Pizza met ham en champignons, in Italië bekend als Pizza Prosciutto e Funghi, is een vrij simpele pizza, maar toch kan je er veel mee variëren. Een pizza met bijvoorbeeld echte parmaham en een mix van witte en kastanjechampignons smaakt heel anders dan een pizza met gewone ham en alleen witte champignons. Je kunt natuurlijk ook voor een paddenstoelenmix kiezen. Er zijn dus heel veel variaties mogelijk! Lees hieronder hoe je de pizza met ham en champignons maakt.

Keukenhulpjes

Uit de keuken heb je nodig: een snijplankje, een mes, een eetlepel, een pizzaoven (gewone oven mag ook), een ingevet bakblik of bakpapier en een ovenrooster.

De ingrediënten voor 2 pizza’s

De pizza begint altijd met een bodem. Maak dus eerst 2 pizzabodems van een basisdeeg, volkorendeeg of glutenvrij deeg. Hieronder staan de ingrediënten waarmee je 2 pizza’s kunt beleggen.

  • 250 gram tomatensaus. Gepelde tomaten met sap uit blik kan ook!
  • Ongeveer 200 gram verse Champignons in plakjes gesneden. Champignons uit blik zijn ook geschikt voor op de pizza.
  • 1 teentje geperste Knoflook
  • Ongeveer 100 gram hamreepjes of hamblokjes.
  • 120 gram Mozzarella, in blokjes gesneden
  • Optioneel: 2 eetlepels Extra Vergine Olijfolie
  • Optioneel: Peper
  • Olie om in te bakken

De bereiding

Verwarm de pizzaoven voor of de gewone oven op 250˚C.  Bestrijk de pizza gelijkmatig met tomatensaus. De Italianen doen dit met de achterkant van een lepel. Dit werkt erg gemakkelijk! Op de randen van de pizza hoeft geen tomatensaus.

Verdeel daarna de gesneden mozzarella gelijkmatig over de pizza. Leg dan de blokjes of reepjes ham op de pizza. Bovenop de ham komen de champignons en daar bovenop eventueel wat vers gemalen peper. Bak dan de pizza 5 minuten in de pizzaoven of 10 minuten in de gewone oven. Het resultaat is een heerlijke Italiaanse pizza met ham en lekkere champignons.

Liever verse ham?

Je hoeft niet per se hamblokjes of hamreepjes te gebruiken. Bij deze pizza smaakt de echte Italiaanse Parmaham ook heel goed! Verse plakjes ham leg je pas na het bakken op de pizza. De ham komt er dus koud op te liggen, maar zal snel verwarmd worden door de warme pizza.