Pizzakruiden

De Italianen hebben altijd heerlijke kruiden voor op hun pizza, maar wat zijn die pizzakruiden?

Kruiden en specerijen zijn de smaakmakers van elk gerecht. Een verkeerd kruid of specerij kan heel je maaltijd verpesten en dat is zonde! Het is daarom erg belangrijk dat je een goede combinatie met de juiste verhoudingen gebruikt. Pizzakruiden kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! Klinkt moeilijk? Dat is het helemaal niet. Hieronder helpen we jou op weg!

Zelf Pizzakruiden maken

Wil je zelf pizzakruiden maken dan heb je maar een paar dingen nodig. Een afsluitbaar, luchtdicht potje en de kruiden (in gedroogde vorm) die je wilt gebruiken. Om jou een beetje op weg te helpen bespreek ik hieronder welke kruiden je kan gebruiken en in welke verhouding je deze moet toevoegen aan jouw pizzakruidenmix!

4 eetlepels oregano

Oregano is het hoofdbestanddeel van een pizzakruidenmix. Dit kruid heeft een sterke specifieke smaak. Oregano smaakt een beetje bitter, maar tegelijkertijd ook zoet. Dit kruid is absoluut niet te missen op de pizza!

2 eetlepels basilicum

Basilicum is na oregano het belangrijkste bestanddeel van de pizzakruidenmix. Basilicum is niet weg te denken uit de mediterrane keuken. Dit kruid past wonderbaarlijk goed bij pizzasaus.

1 eetlepel tijm

Tijm heeft een aangename, kruidig zoete smaak. Dit kruid past heel goed bij de andere kruiden in de pizzakruidenmix.

1 eetlepel marjolein

Marjolein heeft kruidige aroma en is daarom uitermate geschikt voor bij de pizzakruiden. De snaak van marjolein zit een beetje tussen oregano en basilicum in.

1 eetlepel gedroogde uiensnippers

Bij een pizzakruidenmix horen natuurlijk ook uiensnippers. Uiensnippers zijn vol van smaak en geven de mix een zoetig karakter.

1 eetlepel knoflookpoeder

De knoflookpoeder zorgt ervoor dat de pizzakruiden een Italiaanse smaak krijgen. Knoflook zorgt ervoor dat de tomaat in de pizzasaus iets minder zuur smaakt.

½ eetlepel Rozemarijn

Rozemarijn heeft een sterke smaak. Gebruik dit kruid daarom spaarzaam!

½ eetlepel salie

Salie is net als rozemarijn een sterk kruid en dient spaarzaam gebruikt te worden. Dit kruid vormt bijna altijd een bestanddeel in Italiaanse pizzakruidenmixen.

½ eetlepel venkelzaad

Het venkelzaad moet eerst tot een poeder gemalen worden met een vijzel voordat je hem aan de pizzakruiden toevoegt. Venkelzaad heeft een beetje een anijsachtige dropsmaak. Deze smaak doet een beetje denken aan Italiaanse worst.

Hoeveel gebruik je van de pizzakruiden?

Voor 1 pizza is ongeveer 1 theelepel van de kruidenmix voldoende. Zorg er wel voor dat je kruidenmix goed gemengd is voor je het gebruikt!

Je pizzakruiden bewaren

Het is belangrijk dat je de zelfgemaakte pizzakruiden op een donkere, droge plek bewaart. Op deze manier blijven de aroma’s van elk kruid het best behouden.