Zelf Pesto Maken

Heb je ooit verse pesto geproefd? Zelfgemaakte verse pesto smaakt veel beter dan pesto uit een potje. Zelf pesto maken is echt de moeite waard!

Pesto bestaat tegenwoordig in allerlei kleuren. De traditionele pesto is echter gemaakt van basilicumblaadjes. Oorspronkelijk werden de basilicumblaadjes fijngestampt met een vijzel. Tegenwoordig kun je een keukenmachine gebruiken, gaat net ietsje sneller. Wil je zelf je eigen pesto maken? Lees hieronder hoe je pesto maakt.

Keukenbenodigdheden

Om verse pesto te maken heb je alleen maar de ingrediënten, een kommetje en een keukenmachine nodig.

Ingrediënten

Verse pesto kan je niet lang bewaren. Maak dus altijd kleine hoeveelheden. Onderstaande ingrediënten is genoeg om op 2 pizza’s te doen. De pizza ui pesto is bijvoorbeeld een lekkere pesto pizza.
Blaadjes Basilicum

  • 1 grote bos verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 eetlepels vers geraspte kaas (Pecorino kaas of Parmezaanse kaas)
  • 120 ml Extra Vergine Olijfolie

De bereiding van pesto

Pesto maken is eigenlijk een fluitje van een cent. Voor de pesto heb je alleen de blaadjes van het basilicum nodig. Pluk dus alle blaadjes en doe ze samen met het snufje zout en de knoflook in een keukenmachine. Hak alles tot een heel fijn geheel. Voeg vervolgens de pijnboompitten en de geraspte kaas toe. Hak alles weer heel fijn. Doe de inhoud van de keukenmachine in een apart kommetje. Roer hier voorzichtig de olijfolie door totdat je een mooie gladde pesto hebt gekregen.

Pesto bewaren

Versgemaakte pesto moet in de koelkast bewaard blijven. De pesto blijft dan ongeveer 2 tot 3 dagen goed.

Verse pesto over?

Heb je niet alle zelfgemaakte pesto kunnen gebruiken? Geen nood, de pesto is de volgende dag heerlijk op een vers gebakken broodje of op een Italiaanse focaccia. Pesto geeft een broodje gezond of tosti een heerlijk Italiaans karakter. Verder kan je een volledige maaltijd bereiden met de overgebleven pesto. Een volledige maaltijd krijg je door de pesto door de gekookte pasta te roeren en wat vers geraspte Parmezaanse kaas erover te strooien.