Pizzameel

Ken je het gevoel van: ‘je wilt een pizza bakken maar je weet niet welk pizzameel je moet gebruiken’? Natuurlijk wil je wel de juiste keuze maken, want een pizza met het juiste meel is namelijk de lekkerste!

Pizzadeeg bestaat voornamelijk uit meel. Je zou dus kunnen zeggen dat het meel het belangrijkste ingrediënt voor het pizzadeeg is.  Lees snel verder en kom er achter van welk meel je de lekkerste pizza maakt!

Echt pizzameel bevat veel gluten

Bij het maken van pizzadeeg is het belangrijk dat je een meelsoort gebruikt waar veel gluten in zitten. Gluten geven namelijk elasticiteit aan het deeg. Gluten zorgen er ook voor dat je pizza lekker stevig wordt en niet uit elkaar valt. Je hebt dus een meel nodig dat veel gluten bevat. Italiaans pizzameel bevat ongeveer 10 – 12 % gluten.

Ben je allergisch voor gluten, geen nood, want ook zonder gluten kan je een goede pizza maken. Kijk hiervoor bij glutenvrije pizza maken.

Italiaans pizzameel

  • Pizzameel, Farina "00", dubbel nul

    Bestellen

    € 3.5

Het meel dat je voor pizza gebruikt is een fijne soort meel. In het Italiaans heet het: farina 00 di grano tenero. In het Nederlands wordt het meel Italiaans 00 meel voor pasta genoemd. De ‘00’ staat voor de uitmalingsgraad. Type 00 is het meest fijngemalen meel dat er is. Na het type 00, komt type 0 gevolgd door type 1, 2 en 3.

Verschillende soorten type 00 meel

Het type zegt helemaal niets over het aantal gluten in het meel. Het type zegt alleen iets over de uitmalingsgraad. Het is daarom belangrijk om goed op de verpakking te kijken voordat je het meel koopt. Op een Italiaans pak meel staat altijd waarvoor het te gebruiken is. Je hebt dan farina 00 di grano tenero voor pasta en pizza nodig. Staat het er niet op, dan is het meel vergelijkbaar met de Nederlandse patentbloem.

Geen Italiaans meel beschikbaar?

Jammer genoeg is het echte Italiaanse pizza meel in Nederland moeilijk te verkrijgen. Je kunt Italiaans pizzameel in speciaalzaken kopen, maar meestal is het erg prijzig.

Alternatief voor Italiaans pizzameel

Wil je graag de lekkerste pizza maken maar kan je het juiste meel niet vinden? Geen paniek! In Nederland bestaat ook meel waar veel gluten in zit. Het meel dat het beste met Italiaans pizzameel te vergelijken is, is bakkersmeel voor brood. Bakkersmeel kan je kopen bij de bakker. Vraag dan naar tarwemeel met veel gluten. Als je erbij zegt dat je het meel wilt gebruiken om pizzadeeg van te maken, krijg je zeker het juiste meel.

In de supermarkt

In de meeste supermarkten is er wel een pizza meel beschikbaar. Van Koopmans heb je voor een redelijke prijs een goed pizzameel. Je kunt ook broodmeel in de supermarkt kopen. Let er op dat je een broodmeel zonder gist koopt. In de supermarkt is vaak kant-en-klare broodmix te koop. In de kant-en-klare broodmix is gist toegevoegd en daarom niet geschikt voor je pizzadeeg.

Nu je weet welke pizzameel je moet gebruik is het tijd om zelf je pizzadeeg te maken. Lees hier hoe dat moet.