Pizzasteen

Voor de echte knapperige Italiaanse pizza moet de pizza in een heel hete oven gebakken worden. Het beste is natuurlijk de echte pizzaoven of steenoven. Helaas is de pizzaoven behoorlijk prijzig, maar niet getreurd! Er is een goedkopere oplossing om een knapperige pizza te krijgen: met de pizzasteen!

De pizzasteen maakt van je gewone oven een ware steenoven! Nu denk je waarschijnlijk: “een pizzasteen? Hoe werkt het? Hoe gebruik je het?” en “Waar moet ik op letten bij een het kopen van pizzasteen?”. Deze vragen zullen allemaal beantwoord worden, maar laten we als eerste even bekijken wat zo’n steen nou eigenlijk is. De rest van de vragen zullen dan vanzelf beantwoord worden.

Wat is een pizzasteen?

Een pizzasteen is een steen die heel hittebestendig is. Hij moet poreus en ongeglazuurd zijn. Het is heel belangrijk dat je een ongeglazuurde steen gebruikt. Een geglazuurde steen bevat namelijk vaak lood en dit is heel slecht voor je gezondheid. Er zijn meerdere soorten steen die je kunt gebruiken, maar niet alle soorten steen zijn geschikt als pizzasteen. De steen moet immers wel hittebestendig zijn. Meestal zijn aardewerken (terra cotta) stenen goed geschikt voor de gewone oven die tot 250˚C verwarmd kunnen worden.

Hoe werkt de pizzasteen?

Goede warmte is alles wat een pizza nodig heeft om knapperig te worden. Het steenoveneffect bereik je met behulp van de pizzasteen. De hitte van de oven wordt gelijkmatig in de hele steen verdeeld. Zodra je de pizza op de hete steen legt, vloeit het vocht van het pizzadeeg in de steen. Door het wegvloeien van het vocht, krijg je een heerlijke krokante bodem.

Het gebruik

Een pizzasteen is erg kwetsbaar en kan verschrikkelijk heet worden. Wees dus altijd heel voorzichtig met de steen! De steen kan gemakkelijk barsten als je de hete steen te snel af laat koelen of te snel verwarmt. Verwarm de steen dus altijd tegelijkertijd met je oven voor!

Voorverwarmen

Een pizza-steen moet altijd eerst voorverwarmd worden voordat je hem gaat gebruiken. Voordat je de steen gaat voorverwarmen is het handig om wat bloem over de koude steen te verdelen. Je pizza kan namelijk erg aan de steen gaan plakken als je er geen bloem over strooit.

Leg dan de bebloemde steen op een ovenrooster in het midden van je koude oven. Zet de oven vervolgens op de heetste temperatuur en laat de steen langzaam warm worden. De steen is heet genoeg als je oven de juiste temperatuur heeft bereikt. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de steen die je gebruikt. Een hele dikke steen duurt langer om de juiste temperatuur te krijgen dan een dunnere steen.

Pizza van je steen afhalen

Je pizza zal na ongeveer 7 tot 10 minuten gaar zijn voordat hij uit de oven kan. Nu moet de pizza alleen nog van de steen af…Hier moet je een beetje handigheid mee krijgen. Het handigste is om je pizza met een pizzaschep van je steen af te halen. Op deze manier blijft je pizza heel en heb je geen verbrande vingers!

Haal de steen niet uit de oven. Ook niet met ovenwanten aan. De steen is zo verschrikkelijk heet geworden dat de hitte zelfs door de ovenwanten heen gaan.

Af laten koelen

Laat de steen gewoon in je oven staan. Na een paar uur zal de steen afgekoeld zijn en kan je hem eruit halen. Spoel de hete steen nooit af onder een koude kraan! De steen zal door het grote temperatuurverschil gaan barsten.

Schoonmaken

Gebruik een plamuurmes of mesje om het zichtbare vuil van je steen af te schrapen. Daarna hoef je de steen alleen maar af te wassen met warm water. Gebruik nooit zeep of afwasmiddel om je steen af te wassen. De zeep kan namelijk gemakkelijk in de poreuze steen komen en dit is niet zo smakelijk bij de volgende pizza die je er op bakt.

Een pizzasteen kopen

Het is echt de moeite waard om zo’n steen te kopen, zeker als je zelf regelmatig pizza’s maakt. Met deze steen krijg je een heerlijk steenoveneffect op je pizza. Pizzastenen bestaan er in allerlei prijsklassen. Er bestaan hele dure pizzastenen, maar ook goedkopere. Het is maar net waarvoor je de steen precies wilt gebruiken en wat je budget is.

  • Pizzasteen incl. pizzasnijder van Salt & Pepper

    Bestellen

    € 19.95

Duurdere pizzastenen

Dure pizzastenen hebben vaak toch iets meer dan de goedkopere. De duurdere varianten zijn niet alleen geschikt om pizza’s op te bakken, maar ook broden, croissants, koekjes, vlees of vis. Verder zitten er meestal hendels aan de steen gemonteerd, waardoor je de pizzasteen met pizza gemakkelijk uit de oven haalt. Als je een heel goede onderzetter hebt, kan de steen met de pizza erop op tafel gezet worden. De pizza blijft zo lekker lang warm dankzij de hitte van de steen. Wat ook leuk is, is dat de duurdere stenen meestal ook geschikt zijn voor op de barbecue.

Goedkoop

Goedkope pizzastenen zijn prima om je pizza op te bakken. Laat je niet misleiden door de prijs! Een steen is tenslotte een steen. Vaak heb je geen hendels aan goedkopere stenen, maar eigenlijk  heb je die alleen nodig als je de steen uit de oven wilt halen.

De goedkoopste stenen

Voor de goedkoopste steen ga je gewoon naar een bouwmarkt. Daar koop je dan een aardewerken steen of een Chamotte tegel. Sommige mensen zeggen dat een gewone stoeptegel ook al goed is voor een krokante pizza! De steen moet je dan alleen nog even in de juiste vorm met de juiste afmetingen snijden. Dan heb je een goed pizzasteen voor slechts een paar euro!

Nog steeds geen knapperige bodem?

Het kan zijn dat je zelfs met de pizzasteen niet zo’n pizzabodem krijgt als dat je zou willen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de pizzabodem niet zo knapperig is geworden. Te veel beleg kan zo’n reden zijn. Lees hier hoe je altijd een heerlijke pizza zult maken.