Pizzasaus

Bijna alle pizza’s zijn bedekt met een laagje tomatensaus. Deze rode saus is gezond en is een belangrijke toevoeging op je pizza. Er bestaan wel honderden soorten, dus de vraag is welke tomatensaus je het beste als pizzasaus kunt gebruiken?

Pizza tomatensaus hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te bereiden. In de zomer kan je verse tomaten gebruiken en anders tomaten uit blik. Lees hieronder hoe je de makkelijkste en lekkerste tomatensaus voor op de pizza kunt maken.

De makkelijkste en lekkerste pizzasaus

De tomatensaus voor op de pizza heb je binnen een half uurtje gemaakt. Voor de ingrediënten kies je de tomaten die je het lekkerst vindt. Als je verse tomaten gebruikt, moet je ze eerst nog ontvellen. Ontvellen gaat het gemakkelijkst als je met een mesje een kruisje snijdt op de plek waar de steel heeft gezeten. Leg de tomaten dan voor 30 seconden in kokend water en schrik ze vervolgens af met koud water. Nu kan je de tomaten gemakkelijk pellen.
Tomaten als ingredient voor pizzasaus

Ingrediënten (voor 2 pizza’s)

  • Ongeveer 300 gram tomaten (verse tomaten of gepelde of gezeefde uit blik)
  • 1 uit (versnipperd)
  • 1 teentje knoflook (gehakt)
  • ½ theelepel oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding van de pizzasaus

Doe de olie in een pan met dikke bodem. Zet de pan op hoog vuur. Fruit hier het gesnipperde uitje en de knoflook ongeveer 2 minuten in. De ui en de knoflook mogen niet verkleuren! Voeg daarna de tomaten met sap en oregano toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur zacht. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel. Hierdoor krijgt de tomaat een lekkere smaak en wordt de saus dik. Als de saus bijna klaar is, kan je hem eventueel nog mixen met een staafmixer. Breng de saus nog even op smaak met peper zout en je lekkere saus is klaar voor gebruik.

Oregano

Oregano is een sterk kruid. Gebruik oregano daarom met mate. Oregano kan je in de saus mee laten koken. Hierdoor komt de oreganosmaak goed in de tomatensaus terecht. Je kunt de oregano ook uit de saus laten en een snufje over de pizza strooien. Tijdens het bakken zal de oregano in de pizza trekken.

Welke tomaten heb je nodig?

In tomatensaus zitten natuurlijk tomaten. Je kunt heerlijke verse tomaten gebruiken, maar tomaten uit blik zijn ook heel lekker! Welke vorm van tomaten je gebruikt, hangt helemaal af van je smaak. Hieronder een korte uitleg over de verse tomaten en tomaten uit blik.

Verse tomaten

Als je de saus van verse tomaten wilt maken, gebruik dan de zongerijpte tomaten. De zongerijpte tomaten hebben de meeste smaak. Meestal vind je deze tomaten alleen in de zomermaanden. Verse tomatensaus is het lekkerst als je hem een dag van te voren bereidt. Door het lange staan mengen de smaken van de tomaten en de gebruikte kruiden goed door elkaar.

Tomaten uit blik

Voor tomaten uit blik kun je het beste de gezeefde of gepelde tomaten gebruiken. Gebruik liever geen tomatenblokjes. Tomaten uit blik hebben vaak een echte lekkere tomatensmaak. Er is wel zout toegevoegd bij tomaten uit blik. Let er op dat je niet te veel extra zout aan je saus toevoegt. Te veel zout is niet gezond, en in de kaas die op de pizza komt zit ook veel zout.

Hoe verdeel je de saus over de pizza?

Het lekkerste is natuurlijk om de tomatensaus gelijkmatig over de pizza te verdelen. Het gelijkmatig verdelen van de tomatensaus gaat heel gemakkelijk met de achterkant van een eetlepel. Met de eetlepel heb je in een minuut de pizza belegd met tomatensaus!
Pizzasaus uitsmeren op de pizza

Te veel saus gemaakt?

Meestal heb je niet zo veel saus nodig voor op je pizza. Wat doe je dan met de rest van de saus? Heel simpel: invriezen! Het is namelijk zonde om die heerlijke, pure tomatensaus weg te gooien! Later kun je de ingevroren tomatensaus gebruiken als basis voor een tomatensoep of tomatensaus voor in de pasta.