Pizza Quattro Stagioni

De pizza Quattro Stagioni is op zo’n manier belegd dat er voor iedereen wel een lekker stuk tussen zit.

Quattro staVier seizoenen pizza (pizza 4 stagioni)gioni betekent 4 seizoenen in het Italiaans. Deze pizza heeft 4 ingrediënten die allemaal gescheiden van elkaar op de pizza gelegd worden. Op 1 pizza heb je dus 4 keer een beleg. Het is een beetje aan de kok wat voor beleg er op de pizza komt. Over het algemeen wordt er bij deze pizza voor artisjokharten, olijven, champignons en ham gekozen. Wil je deze pizza uitproberen? Het resultaat is verrassend! Volg onderstaand recept om tot een heerlijke pizza Quattro Stagioni te komen.

Keukenspullen

Om de pizza te maken heb je een aantal simpele spullen nodig die iedereen wel in zijn keuken heeft. Wat je nodig hebt is een mes, een snijplankje, een lepel en een oven.

Met de echte pizzaoven krijg je de meest knapperige pizza’s. Als je geen pizzaoven hebt, werkt een pizzasteen ook heel goed. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan je gewone oven met een ingevet bakblik, of bakpapier en ovenrooster.

Ingrediënten

Deze pizza kan je gemakkelijk het hele jaar door maken. Alle ingrediënten zijn namelijk elk seizoen verkrijgbaar. Onderstaande ingrediënten zijn genoeg om 1 pizza mee te beleggen.

  • 1 pizzadeeg, uitgerold
  • 1 klein schaaltje tomatensaus voor op de pizza
  • 1 kleine mozzarella in blokjes gesneden
  • 1 handje geraspte belegen kaas
  • ongeveer 4 of 5 stukken artisjokharten uit blik, uitgelekt
  • ongeveer 2 champignons in plakjes gesneden
  • ongeveer 8 olijven
  • Een paar plakjes (parma)ham of gekookte hamreepjes

Bereiding

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor. Smeer de tomatensaus met de achterkant van een lepel gelijkmatig over de pizza. Houd de pizzarand vrij van saus. Verdeel dan de mozzarella en de geraspte kaas over de pizza. Leg vervolgens de artisjokharten, olijven en de champignons ieder apart op een kwart van de pizza. Je hebt dus een kwart pizza met artisjokharten, een kwart met olijven en een kwart pizza met champignons. Als je hamreepje gebruikt, kunnen die op het laatste kwart van de pizza gelegd worden. Leg dan de pizza op een bakblik of ovenrooster en bak hem in ongeveer 15 minuten gaar of totdat de korst goudbruin geworden is.

(Parma)ham

Als de pizza gaar is, kan de (parma)ham er op gelegd worden. De plakjes ham moeten altijd koud op de pizza gelegd worden. Laat je de ham met de pizza meebakken, zal hij door de hitte verschrompelen.